“Groenewegen & Lukaart fungeert als sparringpartner van directeur- grootaandeelhouders en familiebedrijven. Dat betekent iedere stap helder uitleggen bij een verkoop. ‘Wij doen ook een stukje emotie-management bij de ondernemer, want het is vaak zijn kindje wat hij verkoopt.”

Als je als ondernemer in het zuidwesten van Nederland zoekt naar een advieskantoor op het gebied van corporate finance, bedrijfswaardering of transactie- en financieringsbegeleiding, dan kom je al snel bij Groenewegen & Lukaart uit. Met vestigingen in Rotterdam, Breda en Goes bestrijkt de dienstverlening grotendeels de zuidwestelijke Delta. Met een team van tien overnamespecialisten – waaronder twee Register Valuators – fungeert Groenewegen & Lukaart als klankbord voor nationale en internationale opdrachtgevers.

Wachtstand

Groenewegen & Lukaart opereert onder de paraplu van Schipper Groep, een accountants- en adviesorganisatie die al 85 jaar bestaat en tot de top-25 accountants- en advieskantoren in Nederland behoort. Dat betekent dat er bij Groenewegen & Lukaart ook opdrachten via het zusterbedrijf binnenkomen. Maar nog altijd komen de meeste corporate finance-vragen van buiten de eigen organisatie, schat Groenewegen in. Groenewegen & Lukaart opereert MKB-breed, maar door actief te zijn in het zuidwesten van Nederland begeleiden ze logischerwijs veel directeur-grootaandeelhouders en familiebedrijven in de transport en logistiek, industrie en productie en de haven- en maritieme sector.

Groenewegen: “Je kunt ons het best omschrijven als de sparringpartner van de ondernemer, in plaats van alleen een dealmaker. Sommige partijen willen zoveel mogelijk kopers aan tafel hebben, de biedingen op laten lopen en snel een deal sluiten. Wij willen ook die deal sluiten, maar wel eentje waar zowel koper als verkoper tevreden mee is. Onze focus ligt altijd op de lange termijn. Daarom adviseren we ook wel eens om een deal niet te sluiten, omdat dit niet het beste is voor de ondernemer en de onderneming. Hoewel ons werk vaak projectmatig is, zien we onszelf niet als passanten. We vinden de relatie erg belangrijk en zien sommige ondernemers ook weer terug bij een nieuwe overname of als informal investor.”

Het zuidelijke advieskantoor maakt tevens onderdeel uit van het euroMerger-netwerk, een internationaal samenwerkingsverband van onafhankelijke corporate finance-adviseurs gevestigd in veertien Europese landen. Groenewegen zelf is aanspreekpunt voor de Nederlandse tak van dit netwerk. Een trend die hij momenteel ziet, is een verminderde interesse van buitenlandse investeerders en strategische kopers voor Nederlandse bedrijven.

“De vraag naar Nederlandse bedrijven is een beetje aan het opdrogen”, legt Groenewegen uit. “Was voorheen ons land het ideale land om bijvoorbeeld voor buitenlandse partijen voet aan de grond te krijgen in Europa, zien ze nu een verslechterd vestigingsklimaat. Dat drukt ook de internationale overnames. Een demissionaire regering, een strenger fiscaal beleid en een milde recessie zorgen ervoor dat er momenteel een wachtstand heerst bij buitenlandse kopers.”

“Wij adviseren ook om een deal niet te sluiten als dit niet het beste is voor ondernemer en onderneming”

Teamsovername

Dat Groenewegen & Lukaart ondernemers echt bijstaat als sparringpartners tijdens de grootste deal van hun leven, bewijst de overname van Dalosy aan het Texaanse Sole Source Capital. Dalosy is een producent van barcode-scanners, die gebruikt worden in magazijnen van onder andere Prénetal, Gamma en Bol.com, maar ook in supermarkten als Albert Heijn door middel van de zelfscanner. Het bedrijf opereert vanuit het hoofdkantoor in Hendrik-Ido-Ambacht, maar heeft ook een verkoopkantoor in het Belgische Sint-Niklaas.

“Vorig jaar toonden de Amerikanen hun interesse in Dalosy”, vertelt Groenewegen over de case. “Je zou verwachten dat je bij zo’n miljoenenovername minimaal één keer langskomt voor een persoonlijke indruk, maar werkelijk het gehele verkooptraject is via Microsoft Teams gegaan. En er kwamen allerlei specialisten vanuit Amerikaanse kant bij, waardoor je zo’n videovergadering met tientallen mensen bijwoonde. Op een gegeven moment zaten we met zo’n 60 man in de dataroom. Juist dan moet je er voor zo’n ondernemer zijn.” De adviseurs van Groenewegen & Lukaart fungeerden op dat moment als spin in het web voor de ondernemer. Groenewegen: “Je bent iedere stap zorgvuldig aan het uitleggen, want voor de meeste ondernemers is de verkoop van hun bedrijf iets wat ze voor het eerst doen. Maar bij deze overname was alles een stuk groter, dus ook een stuk ingewikkelder. Dan moet je als adviseur goed alle opties, alle beslissingen en alle gevolgen daarvan helder in kaart brengen. Wat dat betreft doen wij tevens een stukje emotiemanagement bij zo’n ondernemer, want het is vaak zijn kindje wat hij verkoopt.”

Voor het komende jaar voorziet Groenewegen dat de MKB-overnamemarkt doordraait. Mede ingegeven door een overvloed aan kapitaal bij investeerders, de personeelskrapte wat zorgt voor meer capaciteitsovernames en de babyboomers die nu eindelijk de markt op komen. “De gemiddelde leeftijd van ondernemers die hun bedrijf te koop zetten, zie ik stijgen. Vooral in de sectoren waarin wij veel transacties doen, zijn er nu veel DGA”s en familiebedrijven die te maken krijgen met het opvolgingsvraagstuk.”

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van Brookz.

Deel dit artikel

Marijn van der Hoofden
Groenewegen & Lukaart

010 – 522 68 00

LinkedIn

Stuur bericht