Nieuwe plannen, oud probleem: waar vindt het mkb vandaag kapitaal?

Veel ondernemers zitten boordevol plannen voor groei of nieuwe projecten, maar het vinden van de juiste financieringsstructuur is steeds complexer. Waar de bank lange tijd vanzelfsprekend was, worden de leenvoorwaarden strenger en wijken ondernemers steeds vaker uit naar alternatieven. Tegelijkertijd groeit door de opkomst van informal investors het aanbod van niet-bancaire financiers.

Banken zijn niet langer vanzelfsprekend

De bank blijft voor veel ondernemers een belangrijke geldverschaffer, maar hun aandeel in mkb-financieringen neemt af. Vooral voor kleinere kredieten zoeken bedrijven inmiddels vaker naar andere opties, omdat banken strengere zekerheden en onderbouwing vragen.

Informele investeerders in opkomst

Informele investeerders stappen steeds vaker in op groeiplannen en projecten van ondernemers. Zij investeren vanuit hun (privé)vermogen, bijvoorbeeld als onderdeel van hun pensioenplanning of als alternatieve beleggingsvorm.

Deze ‘informals’ financieren vaak bedragen op maat, kennen een flexibele houding en zijn bereid mee te denken over de looptijd en terugbetalingsstructuur. Hun persoonlijke betrokkenheid kan ondernemers niet alleen extra kapitaal, maar ook langdurige steun en advies bieden.

Financierings­landschap wordt hybride

Niet-bancaire vormen zoals onderhandse leningen winnen terrein. Banken zelf verwijzen ondernemers dan ook steeds vaker door naar deze gespecialiseerde alternatieven. Een populaire optie onder ondernemers is een mix van bronnen om risico’s te spreiden en financieringsvoorwaarden te optimaliseren.

In de praktijk zien we regelmatig situaties waarin een bank slechts een deel van het benodigde kapitaal verstrekt en waar het resterende bedrag wordt aangevuld door informele investeerders. Dit stelt de ondernemer in staat om zijn plannen volledig te financieren, terwijl het risico wordt gespreid over meerdere partijen. Deze structuur brengt voordelen: de structuur en voorwaarden van een banklening, met de snelheid en betrokkenheid van informal investors. Dit financieringsmodel sluit goed aan op ondernemingen in het mkb.

Investering begint bij voorbereiding

Echter, een goed idee alleen is niet voldoende. Financiers willen inzicht in risico’s, verdienmodellen en verwachte rendementen. Ondernemers die hun plan door een onafhankelijk deskundige adviseur laten toetsen, zien de deur bij financiers eerder opengaan. Tekortschietende zekerheden en onduidelijke scenario’s blijken in de praktijk de meest voorkomende redenen voor afwijzing.

Zekerheden en garanties

In een project- of groeifinanciering speelt de vraag naar zekerheden een grote rol. De ondernemer moet meestal kiezen tussen het garant stellen van een onderpand, bijvoorbeeld in de vorm van bedrijfsmiddelen en/of borgstellingen, of het aanvaarden van een hogere rendementseis.

Hier speelt het karakter van de informele investeerder ook een rol. Legt hij een voorkeur bij een onderpand of accepteert hij een hoger risico met een daarbij passende rendementseis? Als informele investeerder is dit een individuele afweging. Waar het voor de één draait om een risicodragende alternatieve belegging, is het voor de ander een pensioenplan waar de voorkeur ligt op weinig risico tegenover een lagere rendementseis.

Nieuwsgierig of uw plannen haalbaar zijn?

Overweeg eens om vrijblijvend uw businessplan door Groenewegen & Lukaart Corporate Finance te laten toetsen. Zo krijgt u een helder en onafhankelijk beeld van uw financieringsmogelijkheden en voorkomt u onaangename verrassingen in uw zoektocht naar een passende financiering voor uw plannen.

Wilt u meer weten over financieringsvormen voor uw bedrijfsplan of hoe u verdere groei in de onderneming kan financieren? Of zoekt u advies over de waardering van uw bedrijf of de aan– en verkoop van een onderneming? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit artikel

Marijn van der Hoofden
Groenewegen & Lukaart

010 – 522 68 00

LinkedIn

Stuur bericht